I disse dager starter vi en kampanje for å få slutt på at toalettet brukes som avfallsbøtte. Avfall som kastes i avløpet ender ofte opp i Oslofjorden og på strendene i Mosseregionen. I tillegg blir det dyrere for deg som innbygger. 

Alt for mange bruker bruker toalettet som avfallsbøtte. Det gir negative konsekvenser for deg og nærmiljøet vi bor i på flere måter: 

  • Regningen: Som innbygger betaler du for problemene med avfall i avløpet. Det fører til propper i ledningsnettet, problemer for pumpestasjonene og renseanleggene. Problemene og avfallet må håndteres, og det krever folk, tid og penger. Regningen havner altså hos deg til slutt.
  • Mikroplast: Noe av avfallet løser seg opp og blir til mikroplast som havner i havet. Mikroplast ødelegger for dyrelivet og er nesten umulig å få samlet opp igjen.
  • Søppel i havet og på strender: Avfall som ikke fanges opp i renseprosessen, kan havne i Oslofjorden. Ingen av oss ønsker forsøplede strender eller å bade i søppel i Mosseregionen.
  • Rotteproblemer: Kaster du matavfall eller fett i avløpet, gir du rotter og andre skadedyr et 5-stjerners hotellopphold. Da blir det stadig flere rotter, og de flytter gjerne inn i nabolaget ditt når det blir mildt nok ute.

Som du ser er det mange gode grunner til at du ikke skal bruke toalettet eller vasken som en avfallsbøtte. 


Hva kaster folk i avløpet? 

Vi finner mye som ikke hører hjemme i avløpet. Det viktigste er våtservietter/engangskluter, bind, tamponger, kondomer, snus og sneiper, tanntråd og flosser, kontaktlinser, hår og lo, malingsvann, medisinrester, fett og matrester. 
sortere.no finner du gode tips om hvordan du sorterer avfallet ditt. 

Det er enkelt å gjøre det rette

  • Mindre mengder matfett heller du over i tomme melkekartonger, og kaster i restavfallet
  • På badet har du eller skaffer deg en avfallsbøtte – og bruker den til alt annet enn det som skal i toalettet.
  • Kun bæsj, tiss og dopapir skal i toalettet. 

 

Toalettet, det må du nesten bare drite i

Kampanjen som starter nå, er laget i et samarbeid mellom bransjeorganisasjonene Hold Norge Rent, Loop og Norsk Vann. Felles for disse, kommunen du bor i og oss i MOVAR, er at vi ønsker at ingen bruker toalettet som avfallsbøtte. 

Derfor heter kampanjen ‘Toalettet – det må du nesten bare drite i’. Er du i tvil om hva som skal i toalettet fortsatt? Huskeregelen er enkelt, for det er kun tre ting; bæsj, tiss og dopapir. 

Sist oppdatert 14. desember 2021, kl 12:35

Opprettet 14. desember 2021, kl 13:01« Tilbake