Med stadig flere ladbare produkter hjemme øker risikoen for brann. Branner i elektriske artikler kan utvikle seg raskt og det er viktig å vite hva man skal gjøre. Det aller viktigste er å skape gode vaner som et forebyggende tiltak. Derfor lanseres det nå nye ladevettregler i forbindelse med den årlige Brannvernuka i uke 38.

En tommelfingerregel ved brann er å redde, varsle og deretter eventuelt slokke, om det er mulig. Oppladbare batterier har ulik mengde energi, og batterier av typen som brukes i f.eks. el-sykkel og el-sparkesykkel er svært energirike (litium ion-batterier). Slike batteribranner kan utvikle seg svært raskt, og være vanskelige å slokke.
Ved antydning til brann i slike batterier bør man forsøke å få gjenstanden ut i friluft og legge batteriene i vann, hvis det er mulig. Det finnes også egnede håndslokkere på markedet tilpasset for å slokke branner i litium ion-batterier. Klarer du ikke slokke selv, ring brannvesenet på 110 umiddelbart. Utsett aldri deg selv eller andre for fare ved å prøve å slokke for enhver pris, da er det bedre å sørge for at alle kommer seg i sikkerhet og la brannvesenet ta slokkejobben.

Selv om det skjer relativt sjelden, kan elektriske apparater ta fyr ved lading. Ved å lade på et trygt sted og når man er våken, reduseres risikoen for brann. Følg ladevettregel 1 og lad bare i rom med røykvarsler.

 

Øv på det som ikke skal skje – ha brannøvelse hjemme!
Et sentralt element i den tradisjonelle Brannvernuka er brannøvelse hjemme. En fersk undersøkelse viser at kun 1 av 10 har gjennomført brannøvelse hjemme i løpet av de siste 12 månedene.

Årlige øvelser hjemme der man bor vil bidra til at alle vet hva de skal gjøre om ulykken først er ute. All erfaring viser at de som er best øvet og forberedt på dramatiske hendelser, takler dem best.

Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi man ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute.

I den nasjonale Brannvernuka, som går av stabelen i uke 38 hvert år, er det mange rundt i hele landet som er engasjert i brannøvelser og andre aktiviteter som bidrar til økt brannsikkerhet. Høsten markerer inngangen til en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker, blant annet som følge av økt strømforbruk og mer bruk av levende lys.

 

Ingen Åpen brannstasjon
Normalt ville vi under Brannvernuka invitert små og store til Åpen brannstasjon her i vårt område. Men av smittevernhensyn blir det dessverre ikke slik i år. Vi vil derfor understreke viktigheten av at folk engasjerer seg på hjemmebane, og tar dette med brannsikkerhet på alvor hjemme i egen bolig.

 

Det er mange ting man kan gjøre for å øke sikkerheten, og redusere sannsynligheten for brann i hjemmet:

  • Ta en prat med hele familien, f.eks. ved middagsbordet om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann. Og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.
  • Ha brannøvelse
  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt
  • Sjekk ut ulike rømningsveier
  • Røykvarsler og slokkeutstyr må sjekkes jevnlig, også i Brannvernuka

Ladevettreglene:

  1. Lad i rom med røykvarsler
  2. Lad når du er våken og til stede
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning
  4. Bruk helst original lader
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
  6. Ikke lad i senga
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
  8. Bytt ut skadet utstyr
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
  10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Ladevettreglene er utarbeidet av Norsk brannvernforening, DSB og forsikringsselskapet If, og lanseres i forbindelse med den årlige Brannvernuka.

 

Om undersøkelsen
Tallene kommer frem i en fersk befolkningsundersøkelse gjennomførte av Kantar i august og september 2021, på vegne av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.

Om Brannvernuka
Brannvernuka arrangeres hvert år i uke 38, som en uke med ekstra fokus på brannsikkerhet i Norge. Formålet er å bevisstgjøre alle om brannfaren i en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker. I år settes det ekstra fokus på ladevett, og i forbindelse med Brannvernuka ble Ladevettreglene lansert torsdag 16. september. Brannvernuka arrangeres av Norsk Brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If i samarbeid med brannvesenet.

 

For spørsmål om den nasjonale Brannvernuka, kontakt:
Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening
Tlf.: 917 24 306, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert 19. oktober 2021, kl 09:10

Opprettet 20. september 2021, kl 14:41



« Tilbake